ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Θύμα απίστευτης ατυχίας... και λεπτομερειών

Δεν ήταν ευνοϊκά εξ αρχής τα πράγματα...
Εν μέσω διακοπών και θέρους (τέλη Αυγούστου) παρατήρησα πως το πρωτόγνωρο σύστημα με το οποίο θα γίνονται οι κληρώσεις των ομίλων από εδώ και πέρα θα έκρυβε πολλές παγίδες για τις μη-ισχυρές ομάδες που συμμετείχαν σε αυτούς. Και επιβεβαιώθηκα. 6 ζευγάρια "φωτιά" σε 8 ομίλους με τις ομάδες των γκρουπ δυναμικότητας 3 και 4 να δέχονται απίστευτη πίεση από τις δυνατές ομάδες και τα μεγαθήρια. Θυμίζω πως χτες η Μάλμε έφαγε 8 από τη Real και η Dinamo 5 το Σεπτέμβρη από την Bayern. Θύμα βέβαια της νέας τάξης πραγμάτων και ο Ολυμπιακός. Έπεσε σε όμιλο με μεγαθήρια του Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου ποδοσφαίρου και το πλήρωσε στην πρώτη αγωνιστική, στην πέμπτη και απόψε. Μπορεί τα παιχνίδια που έκανε ο Ολυμπιακός να έδιναν σημάδια πως μπορεί να μπει ανάμεσα στα μεγαθήρια και να κλέψει την πρόκριση από την Arsenal. Μια πολύ καλή πορεία στους ομίλους του Champions League με τρεις συνεχόμενες νίκες - μία εξ αυτών ιστορική που είναι μία από τις δύο συνεχόμενες εκτός έδρας - είχε ένα απογοητευτικό τέλος. 
Δυστυχώς δεν έφτανε αυτή η νίκη...
Κι έρχομαι στο σήμερα, δηλαδή στην αναμέτρηση ανάμεσα στις ομάδες του Πειραιά και του Λονδίνου αντίστοιχα. Όσο καλό και να ήταν το στήσιμο του Silva, όσο ψυχωμένος κι αν ήταν ο κόσμος κι όσο προσπάθησαν οι παίκτες προς το καλύτερο έβρισκαν επάνω σε αρκετά καλά υψωμένα τείχη. Το πρώτο είναι η πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία των Λονδρέζων με τους παίκτες του Wenger να κλείνουν όλους τους πιθανούς διαδρόμους για τους παίκτες του Silva. Το δεύτερο είναι ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου. O Petr Cech "κατέβασε ρολά" και δεν άφησε να αγγίξει το "πλεκτό" ούτε μύγα. Απλό παράδειγμα τη απόκρουση του σουτ του Φορτούνη. Το τρίτο τείχος το έστησαν οι ίδιοι οι παίκτες του Ολυμπιακού. Έλλειψη συγκέντρωσης, βιαστικές και λανθασμένες αποφάσεις στην άμυνα και η κακή μέρα του τερματοφύλακα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Και τέταρτο τείχος; ο παίκτης που ήταν καταλύτης για την αγγλική ομάδα, που μπορεί να άλλαζε τα πράγματα αν έπαιζε στο Λονδίνο, που ακούει στο όνομα Olivier Giroud. Αυτά τα ολίγα προξένησαν το 0-3.
Ένα αποτέλεσμα που δεν επιδέχεται γκρίνιας και δριμείας κριτικής. Κατά την ταπεινή μου άποψη οι παίκτες έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν και εν μέρει το κατάφεραν (βλ. εικόνα). Η μη επίτευξη της πολυπόθητης πρόκρισης κρίνεται αποκλειστικά στους παράγοντες "ατυχία" και "λεπτομέρειες" που εξήγησα παραπάνω.

Το ευρωπαϊκό μέλλον

Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε το ευρωπαϊκό του μέλλον στις αρχές του Νοέμβρη με το 2-1 απέναντι στην Dinamo. Συνεχίζει στη φάση των "32" του Europa League όντας για άλλη μια φορά μία εκ των ισχυρών ομάδων στην κλήρωση της ερχόμενης Δευτέρας (θα γίνει στις 14:00 ώρα Ελλάδας). Σχετική και πάλι η έννοια της ισχυρής ομάδας καθώς ανάμεσα στους "32" θα είναι και οι Manchester United, Sevilla, Galatasaray, Shakhtar Donetsk, Leverkusen, Porto, Dortmund, Tottenham, Liverpool και η Schalke. Παρ' όλα αυτά, μια καλή κλήρωση για τους ερυθρόλευκους θα μπορούσε να συμπεριλάβει μια ομάδα όπως οι St-Étienne, Molde, Sparta Praha, Rapid Wien και Braga, καθώς επίσης και άλλες ομάδες που δεν έχουν προκριθεί ακόμα από τους "48" του Europa League ως δεύτερες. Και με την κλήρωση της φάσης των "16" να γίνεται ξεχωριστά, μετά την ολοκλήρωση της φάσης των "32", οι Πειραιώτες μπορούν να προχωρήσουν στη διοργάνωση ελπίζοντας σε μία καλή κλήρωση
Εσωτερικά πλέον, ο Ολυμπιακός οφείλει να καλύψει οποιαδήποτε κενά προκύψουν σε καίριες θέσεις, να μαζέψει τα όποια κομμάτια του, και τελειώνοντας όσο πιο γρήγορα την υπόθεση "πρωτάθλημα" να στραφεί στις "knock-out" διοργανώσεις (Κύπελλο Ελλάδας και Europa League) με μεγαλύτερη προσήλωση...

Τα... υστερόγραφα!

1. Με 13 γκολ παθητικό στους ομίλους, δεν πας πουθενά (κι ας είναι τα 7 από την Bayern). Πέρσι φάγαμε 14 θυμίζω.
2. Γιατί μου φαίνεται πώς το πέναλτι είναι ακούσιο;
3. Τον Campbell δεν αφήνεις να φύγει. Του δίνεις ότι θέλει και τον έχεις βασιλιά.
4. Coach, ο Cambiasso γιατί δεν έπαιξε;
5. Οφείλω να απονείμω εύσημα στον Κώστα (Φορτούνης) αν τον δω από κοντά στην Καλαμπάκα στις γιορτές.
6. Μπορεί να προέβλεψα τη συνέχεια στο Europa στις 28/8, αλλά κι εγώ πίστεψα μέχρι το τέλος στην πρόκριση, αν και αυτή ήταν εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολη.
7. Η κοίμηση της αμύνης εν Κομοτηνή, υπήρξε (κακός) οιωνός για σήμερα οφείλω να ομολογήσω.
8. Κανένα επιχείρημα δεν έχουν οι εν Ελλάδι διώκτες του Ολυμπιακού ούτε για την πορεία στους ομίλους ούτε για τις ήττες των ερυθρόλευκων. Ούτως ή άλλως αποκλείστηκαν από κάποια... Qabala!
9. Μεγάλη τάναπου η μπάλα τελικά. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη...
10. Υγεία να 'χουμε και προχωράμε (να 'σαι καλά ρε Διονύσαρε...) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου