ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Φοιτητοσελίδες. Τρέξτε! (Μέρος 1ο)

1ο μέρος: Οι «θαμώνες»


Αυτό το άρθρο πάντα ήθελα να το γράψω γιατί πάντα κάτι μ’ έτρωγε. Είτε η έγκυρη και έγκαιρη παραπληροφόρηση, είτε το άσκοπο trolling (έως bullying) σε άτομα που αγωνιούν για τα μαθήματα, είτε το στήσιμο ηλεκτρονικών λαϊκών δικαστηρίων (με «κατηγορούμενο» ακόμα και εμένα, ναι έχει συμβεί και αυτό), είτε με τον κάθε «περίεργο» που έγραφε ότι ήθελε (καλή ώρα).

Καλό θα ήταν όμως να γίνω πιο σαφής με ποιες «φοιτητοσελίδες» θα ασχοληθώ. Μιλώ προφανώς για αυτές του Facebook, όπου οι περισσότεροι φοιτητές ανεξαρτήτως φύλου, ενδιαφέροντος για τη σχολή, κομματικής «ταμπέλας» και γούστου ως προς το μαγαζί που θα πάει για ποτό το επόμενο Σάββατο προς… Δευτέρα, θα μπουν για να ενημερωθούν για όσα γίνονται στη σχολή που (αρκετοί εξ αυτών) έτυχε να μπουν μέσω των Πανελλαδικών…
Κι επειδή στις δύο παραπάνω παραγράφους πρέπει να παρατηρήσατε αρκετή έκκριση χολής, προσέξτε αυτό: Δεν θέλω κι ούτε πρέπει να κράξω την οποιαδήποτε «φοιτητοσελίδα», γιατί θεωρώ πως πρωταρχικός της στόχος είναι να προσφέρεται η οποιαδήποτε «Peer2Peer»(RIP Torrenthound) βοήθεια από φοιτητές για φοιτητές. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν θέλω να βάλω σ’ ένα σακούλι όλες τις «φοιτητοσελίδες» όλων των τμημάτων, όλων των σχολών, όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Το ότι στη σελίδα της δικής μου σχολής συμβαίνουν αυτά τα πράγματα δεν σημαίνει ότι συμβαίνουν και στις σελίδες των άλλων σχολών. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω άλλωστε τι συμβαίνει μέσα σ’ αυτές…
Στόχος λοιπόν του παρόντος «ξαφνικού» post είναι πρώτα, να δείξει ποιοι είναι αυτοί που σχηματίζουν όλο αυτό το συνονθύλευμα που ανέφερα στην αρχή και δεύτερον να δώσει μερικές συμβουλές στους πρωτοετείς σχετικά και με όλους αυτούς και με το πώς να χειριστείτε τις σελίδες αυτές…
 Ας αρχίσουμε λοιπόν:
1.  Ο Κλασικός Φοιτητής. Πάει στην σχολή όποτε μπορεί (γιατί ίσως παράλληλα και να δουλεύει), παρακολουθεί με «μέτρια» προσήλωση κι όταν προσπαθεί και τα καταφέρνει, έχει και δικές του σημειώσεις. Στη «φοιτητοσελίδα» είναι ο φοιτητής που θα «ποστάρει» τα ερωτήματα-απορίες του για ότι τον ενδιαφέρει και συνήθως το post του δεν προκαλεί και μεγάλη εντύπωση εκτός αν θέλει να διαμαρτυρηθεί για κάτι. Κι αν είναι και συμπαθής θα του δώσουν και λύση στο πρόβλημά του.
2.  Ο «Άδωνις». Είναι ο φοιτητής που θα «ποστάρει» ότι μπορείς να φανταστείς, όπως ο γνωστός Άδωνις. Πού είναι το αμφιθέατρο 02; Πότε αρχίζει το μάθημα; Πότε ξεκινάει το εξάμηνο; Πότε τελειώνει το εξάμηνο; Πότε έχει εξεταστική; Πού είναι ο Βάγκνερ; Που είναι ο Puccini; Κανένας πια δεν έχει μείνει (συγγνώμη παρεσύρθην).
3.   Ο «Εργασίας». Αυτός, ή αυτοί που προσφέρουν εργασίες στο φοιτητόκοσμο (με το αζημίωτο φυσικά). «Εκπόνηση εργασιών, πλήρης υποστήριξη, εγγυημένο δεκάρι! Καλέστε στο 213-1787878». Επίσης «Χτίζουν, γκρεμίζουν, ανακαινίζουν, χαρίζουν οικόπεδα, χαρίζουν χρέη»… απλά γυρνούν και δέρνουν!
4.  Το Βρώμο-Troll. Η χειρότερη κατηγορία θαμώνα «φοιτητοσελίδας». Ειρωνεύεται ότι κι αν ποστάρεις στα comments, έχει (λανθασμένη) άποψη για όλα, φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν, ενώ συνήθως ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι ακαδημαϊκές σημειώσεις είναι τσάμπα χαρτοπετσέτες! Επίσης, έχει πάντα ένα έτοιμο photo-comment που πολύ πιθανό να προέρχεται απ’ τη σελίδα του David Avramidis μόνο και μόνο για να σου την πει. Αν επίσης δεν επικροτείς αυτά που κάνει θα σταματήσει το trolling και θ’ αρχίσει το κράξιμο. Δυστυχώς ζει ανάμεσά μας και η παρουσία του στη «φοιτητοσελίδα» είναι πάντα απειλητική…
5.   Οι Δικαστές! Δύο φορές ήρθα σε επαφή με αυτήν την κατηγορία φοιτητο-poster-commenter. Την πρώτη φορά ήταν επειδή είπα σε μία κοπέλα ότι δεν μπορούσα να τις δώσω σημειώσεις. Ναι, κύριοι, στήθηκε λαϊκό δικαστήριο στη «φοιτητοσελίδα» της σχολής μου επειδή δεν είχα τα απαραίτητα μέσα για να στείλω σημειώσεις οπουδήποτε. Αυτό και μόνο αποκάλεσε αφορμή σε μέλη του ηλεκτρονικού όχλου αλλά και Βρώμο-Τroll να πετάνε λάσπη στον Bill Blue… Φανταστείτε τι θα γινόταν αν έλεγα ότι δεν ήθελα να δώσω σημειώσεις… χμμμ. Η δεύτερη φορά ήταν πιο χτυπητή. Αφορμή ήταν η διαγραφή (ban) ενός μέλους της σελίδας από τον διαχειριστή(βλ. επόμενη κατηγορία) της για αδιευκρίνιστο λόγο. Ο προαναφερόμενος όχλος και τα troll χτύπησαν ξανά και ζήτησαν  ούτε λίγο ούτε πολύ την κεφαλή του επί πίνακι…
6.  Ο Διαχειριστής. Πάντα αμέτοχος, πάντα απών αν και συνήθως είναι εκεί για να εγκρίνει τα αιτήματα επίδοξων μελών της σελίδας. Αφανής… δεν παρεμβαίνει πουθενά ακόμα κι αν γίνεται χάβρα Ιουδαίων στη σελίδα. Η στάση του δίνει άφεση και στη δράση του «Εργασία» και του «Βρώμο-Troll» και φυσικά δεν κατευνάζει τον όχλο όταν αυτός ξεσπά. Έχει αφήσει τη σελίδα στην τύχη της και φυσικά δεν παραδίδει τη διαχείρισή της σε κάποιον ενεργό φοιτητή της σχολής προφανώς γιατί… έτσι!
7.  Bonus Κατηγορία: Ο Blogger. Στη δική μου σχολή έχει κάνει τα πρώτα του βήματα, έχει δείξει καλά (για τους υπολοίπους) δείγματα γραφής και πλέον έχει καθιερωθεί. Είναι «ιδιοκτήτης» blog που αφορά αποκλειστικά τη σχολή και όλα τα post αυτού του blog αφορά κάποιο μάθημα, κάποιες σημειώσεις και το πρόγραμμα των σπουδών, των μαθημάτων και των εξετάσεων. Καλά αυτά ως εδώ, αν και τα συγκεκριμένα οποιοσδήποτε μπορεί να τα κάνει (θυμίζω πως σήμερα κι η κουτσή Μαρία έχει δικό της blog (γκουχ-γκουχ)). Το θέμα είναι όμως, οι ειδικές καταστάσεις. Όπως για παράδειγμα πέρυσι, στις αλλαγές του προγράμματος σπουδών όταν ο blogger στα πρώτα του βήματα ακόμα προσπάθησε να καλύψει τις εξελίξεις σχετικά με τις αλλαγές στο πρόγραμμα, με το μόνο πράγμα που να καταφέρνει να είναι η ενεργοποίηση του Facebook-ικού όχλου… Ακόμα κι εγώ καλύτερα τα έγραψα για τα Νέα Δεδομένα (όχι να το παινευτώ, αλλά…).
Ευχάριστες, δυσάρεστες ή και αστείες, αυτές είναι πάνω κάτω οι κατηγορίες θαμώνων σε όλες τις «φοιτητοσελίδες» (ή τουλάχιστον σ’ αυτή που είμαι εγώ μέσα…).
Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος ακολουθούν οι οδηγίες προς όλους όσους χρησιμοποιούν τη «φοιτητοσελίδα»!

Συμβουλή: Στα comments να είσαι ευγενικός. Αν βρίσεις, προσβάλλεις και τα τοιαύτα το σχόλιό σου θα σβηστεί «αυτοδικαίως».

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/10/16 20:07

    Πολύ σωστή τοποθέτηση και μάλιστα θα μπορούσες να αναφέρεις τους "παραταξιακούς" που υπάρχουν στις φοιτητοσελίδες!!!!Πολύ καλή δουλειά πάντως!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίστεψέ με, αν είσαι πολύ μέσα στα πράγματα θα ξέρεις ότι οι "παραταξιακοί", κοινώς "κομματικοί", έχουν δικές τους "παραταξιακές-κομματικές" σελίδες. Βέβαια, σ' αυτές τις σελίδες ομολογουμένως υπάρχει και κάποια οργάνωση και τσεκάρουν και λίγο παραπάνω τις πηγές τους...
      Να τα λέμε κι αυτά, μην κράζουμε όλη την ώρα (όπως πέρυσι)...

      Διαγραφή