ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Μάιος 2015: Οι διαπραγματεύσεις, οι Κασσάνδρες, η Ζωή, ο Αντώνης κι ο Θρύλος!


31η του αυτού μηνός, Ιούνιος εν όψει, αργία μετά της πρώτης μέρας αυτού και μ' όλα αυτά η ευκαιρία να συνοψίσουμε τα πιο σημαντικά από όλα όσα συνέβησαν αυτό το μήνα, ο οποίος ήταν ειλικρινώς... μακρύς!

1. Οι διαπραγματεύσεις και οι Κασσάνδρες.

Εδώ και λίγους μήνες, έχοντας μια κυβέρνηση διαφορετική από όλες όσες είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Οπλισμένη με την εμπιστοσύνη όσων την ψήφισαν(ένας απ' αυτούς είμαι κι εγώ) ξεκίνησε μια προσπάθεια που δεν αποσκοπεί μόνο στην άμβλυνση των μέτρων λιτότητας μέσα στη χώρα, αλλά και να αλλάξει το τοπίο εκτός αυτής. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς πιο δύσκολο είναι το δεύτερο.
Και πώς να μην είναι δύσκολο, αφού στις τάξεις της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ. έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια μια καθεστηκυία τάξη αποτελούμενη από δεξιούς ηγέτες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, που θέλει να ορίζει τις τύχες όλης της ένωσης των χωρών, βασισμένη σε οικονομικές θεωρίες που έχουν χτιστεί από την δεκαετία του 1980 και αποσκοπούν στη μείωση των χρεών με πλεονασματικές προϋπολογισμούς. Όμως οι θεωρίες αυτές, εκ του αποτελέσματος, είναι χτισμένες για οικονομίες σαν αυτές των προαναφερθεισών χωρών.
Οι καθαρά ιδεολογικές διαφορές των κυβερνήσεων Ελλάδας-Υπόλοιπης Ευρώπης καθιστούν το σκηνικό και τις διαπραγματευτικές διαφορές αρκετά φυσιολογικές. Η καθαρά αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας ζητά πολιτική ελλειμματικών προϋπολογισμών για να ανασάνει ο κόσμος και να αυξηθεί η ρευστότητα της αγοράς, ενώ η αμιγώς δεξιά καθεστηκυία τάξη ζητά όλο και μεγαλύτερα πλεονάσματα με πολιτικές λιτότητας(βλ. mail Χαρδούβελη) αλλά με υψηλό κοινωνικό κόστος, όπως ο αυξανόμενος αριθμός των αστέγων, των απόρων και, μοιραίως, των αυτόχειρων.
Και επαναλαμβάνω, το διαπραγματευτικό υπόβαθρο είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ! Και το λέω αυτό, γιατί έχω απηυδήσει με τα Μ.Μ.Ε.(όχι με όλα, με συγκεκριμένα) που το μόνο που δεν έχουν κάνει είναι να βάλουν στο πάνω δεξιά μέρος της τηλεοπτικής οθόνης αντίστροφες μετρήσεις για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση χρεοκοπίας! Όλοι αντιλαμβάνονται την ύπαρξη στρατευμένων Μ.Μ.Ε., ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αλλά από την 26η του Γενάρη και μετά, προσπαθούν να σπείρουν, αναιτιολόγητα, ένα κλίμα τρόμου στον κόσμο, για την αντιστροφή των θετικών απόψεων που τρέφει προς την κυβέρνηση. Και αυτές οι απόψεις, είναι αιτιολογημένες.
Γιατί για πρώτη φορά στα χρονικά, βλέπει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά της με τις μικρότερες δυνατές παρεκκλίσεις από αυτό. Αντιλαμβάνεται, επίσης, ότι η επίτευξη συμφωνίας για το οικονομικό μέλλον, απαιτεί υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Καταλαβαίνει δηλαδή ότι θα γίνουν βήματα προς τα πίσω, χωρίς όμως να φτάσουν σε απαράδεκτα μέτρα όπως αυτά των απαράδεκτων κυβερνήσεων 2009-2015.
Γι' αυτό λοιπόν, η προσπάθεια των λαϊκών εκφοβισμών, σε πρώτη φάση αποτυγχάνει. Παταγωδώς.


2. Η Ζωή (Κωνσταντοπούλου).


Προτού πω οτιδήποτε άλλο, επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάτι: η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η καλύτερη πρόεδρος που έχει γνωρίσει το Κοινοβούλιο(τα πράγματα εκεί μέσα έχουν άρδην αλλάξει) και μία χαρισματική πολιτικός με γνώσεις, πειθώ και δυναμισμό που λίγοι πολιτικοί σε αυτήν τη χώρα τον διαθέτουν. Αλλά... μαζί με τα χλωρά πρέπει να κάψω και τα ξερά.

Τις τελευταίες ημέρες-βδομάδες παρατηρώ στο στενό αλλά και ευρύ περιβάλλον μου μια γκρίνια σχετικά με την κ. Πρόεδρο. Σε συζήτηση με την καθηγήτρια του Εργατικού Δικαίου στη σχολή δε, η κριτική ήταν εξαιρετικά σκληρή, αλλά δικαιολογημένη.
Παρακολουθώ τις σημαντικές εργασίες της Βουλής από το 2009 και μετά. Έχω παρατηρήσει, όπως καταλαβαίνετε αρκετούς προέδρους σε Ολομέλειες να διευθύνουν τις διαδικασίες. Ε λοιπόν οι διαδικασίες αυτές ήτο πολύ συντομότερες από αυτές με την σημερινή Πρόεδρο στο θώκο. Τα καρφιά δε της Προέδρου για τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, εξαιρετικά αιχμηρά! Βέβαια υπάρχει και η πετυχημένη ατάκα: "ο κ. Ψαριανός είπε και οι τοίχοι έχουν αυτιά, μάλλον αυτοπροσδιορίζεται ως ο τοίχος".
Αλλά προς τι όλα αυτά; Ίσως ένα άχτι προς τους προηγούμενους προεδρεύοντες σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες να τα δικαιολογεί όλα αυτά, αλλά το 10ωρο Ταγματάρχη προς τι; Εντάξει, το ορίζουν οι διαδικασίες στη Βουλή, αλλά 10ωρο; Ότι και να έχει κάνει ο άνθρωπος, δεν νομίζω πως δικαιούται τέτοιας αντιμετώπισης από οποιονδήποτε. Τα show δε με αστυνομικό και δημοσιογράφο, δεν την τιμούν την κυρία πρόεδρο, όσο και να τη θαυμάζω.
Συζητώντας δε πριν από λίγες ώρες, ο συνομιλητής μου ξεστόμισε κάτι πολύ εύστοχο. Πως η κ. Κωνσταντοπούλου αυτοκτονεί πολιτικά. Ελπίζω να πέσει έξω.


3. Ο Αντώνης (Σαμαράς)


Ειλικρινά, γιατί δεν σηκώνεται και φεύγει αυτός ο άνθρωπος; Η ΝΔ έχει καταντήσει σαν τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό! Μειωμένος κόσμος, μειωμένη απήχηση, μειωμένες πολιτικές επιδόσεις. Και εδώ πάει η ατάκα γνωστού δημοσιογράφου - παρουσιαστή δελτίου ειδήσεων: "Μα τι του λέει ο Μουρούτης κι ο Λαζαρίδης στα υπόγεια της Συγγρού; ότι θα πέσει ο Τσίπρας και θα ξαναγίνει αυτός πρωθυπουργός;".
Μα όντως, αυτό περιμένει; Έχει φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 45% και πλέον! Πρέπει η πάλαι ποτέ κραταιά πολιτική παράταξη να απαξιωθεί τελείως και να μετατραπεί σε ΠΑΣΟΚ της δεξιάς για να φύγει;
Για την κατακόρυφη πτώση, όμως, του τ. Πρωθυπουργού, υπάρχουν πολλοί λόγοι. Πρώτος και κυριότερος, η πολιτική που ακολουθούσε. Το κόστος του λαμβάνειν τέτοια φοροληστρικά μέτρα και του καταστρέφειν το κοινωνικό κράτος είναι, ομολογουμένως, τεράστιο. Δεύτερος λόγος, η εμπιστοσύνη που είχε σε ανθρώπους που τον "κρέμασαν" (βλ. Μπαλτάκος) και σε ανθρώπους που τον "γκρέμισαν" (βλ. Στουρνάρας). Θυμάμαι η κυβέρνηση Καραμανλή καλύτερους είχε! Ω ναι! Προτιμώ το Λιάπη και το Βουλγαράκη παρά τον Άδωνι και το Βορίδη! Όπως βλέπετε, δεν είναι μόνο ο coach στην αποτυχία μιας ομάδας, φταίνε και ο παίχτες. Και τελευταίος λόγος, οι κακοί χειρισμοί του. Τι εννοώ; Εννοώ πως ΔΕΝ βάζεις την προεδρική εκλογή πριν μπει το 2015 με τέτοια δυσαρέσκεια εναντίον σου, ΔΕΝ παίρνεις 2 μήνες παράταση Μνημονίου ενώ οι άλλοι σου δίνουν 6 και ΔΕΝ κινδυνολογείς στην προεκλογική σου εκστρατεία. Να θυμίσω πως μπαίνει Ιούνιος, αλλά τα πρατήρια έχουν βενζίνη...
Με όλο το σεβασμό, λοιπόν, καλώ τον κ. Σαμαρά, εφ' όσον έχει κλείσει ο κύκλος του, να δώσει τη θέση του στον επόμενο ηγέτη της ΝΔ, μπας και ανανεωθεί το πολιτικό σκηνικό σ' αυτή τη χώρα!

4. Ο Θρύλος!


Υπερκούπωση! Δεν μπορώ να βάλω άλλη λέξη σε αυτήν την ενότητα! Κούπες στο ποδόσφαιρο, κούπες στο βόλει, κούπες(μία εξ' αυτών Ευρωπαϊκή) στο πόλο, μόνο το μπάσκετ μας ξεφεύγει λόγω... εξωγηπεδικής καθεστηκυίας τάξης! Ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο με τις επιδόσεις του σε όλα τα αθλήματα βάζει κούπες στο μουσείο του, κάνοντας τους ιθύνοντες να ψάχνουν για... τροπαιοθήκες!
Κάνουν τον κόσμο υπερήφανο, μακάρι να συνεχίσουν έτσι και να δούμε και περισσότερες χαρές σε Ελλάδα και Ευρώπη!




Αυτάαααα!!! Αν έχω παραλείψει κάτι, comment!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου