ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

The Graduation Speech! #2017

Μπορεί να μην «είθισται» στα ελληνικά Α.Ε.Ι. κατά τις τελετές ορκωμοσίας (στη δική μου σχολή τη λένε «καθομολόγηση»), αλλά για μένα το πρέπον είναι έστω να γράψω κάτι εν όψει αυτής της μεγάλης στιγμής...

The Speech goes on like this:

Κύριε Κοσμήτορα, κ. Πρόεδρε της Σ.Δ.Ο., κ. Πρόεδρε του Τμήματος,
κύριοι Καθηγητές, Συνάδελφοι, σεβαστοί θεατές,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μας. Σε λίγα λεπτά οι 80(ή λιγότεροι) «τηβεννοφορούντες» θα κρατάμε στα χέρια μας ίσως και το σημαντικότερο «χαρτί» που θα έχουμε αποκτήσει. Σε λίγα λεπτά η χώρα μας θα έχει αποκτήσει 80(ή λιγότερους) νέους Λογιστές. Για να φτάσουμε όμως στη σημερινή μεγάλη στιγμή περάσαμε πολλά. Χρειάστηκαν αμέτρητες θυσίες όχι μόνο από μας αλλά και από τους δικούς μας ανθρώπους. Για τη σημερινή ανταμοιβή των κόπων μας διαβάσαμε, μελετήσαμε, γράψαμε, παρακολουθήσαμε. Ωστόσο, τίποτα εκ των παραπάνω δεν θα ήταν δυνατό, αν τίποτα δεν μας στήριζε. Σε όλη αυτή την πορεία στηριχτήκαμε σε τέσσερις πυλώνες, για τους οποίους ζητώ λίγο από το χρόνο σας για να μιλήσω για τον καθένα τους.

Πυλώνας 1ος

Κύριοι Καθηγητές,
Στην πολύχρονη πορεία μας ήσαστε αυτοί που με τη δική σας τεχνογνωσία και εξειδίκευση μας κάνατε γνώστες μιας επιστήμης απολύτως αναγκαίας όχι μόνο για κάθε πολίτη της σύγχρονης εποχής αλλά και για όλους τους θεσμούς της ανθρωπότητας. Η συνεργασία που αναπτύξαμε μέσα από τις διαλέξεις σας ήταν πολύτιμη στο δρόμο για την επιτυχία μας. Ακόμα και οι διαφωνίες που ίσως υπήρξαν ανάμεσά μας ήταν εποικοδομητικές ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, πως η προσοδοφόρα και για εμάς και για εσάς συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον ειδικά όταν σήμερα είναι αναγκαία και η απόκτηση τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών. Είμαι σίγουρος επίσης, πως καθημερινώς αποδεικνύετε ότι δικαίως αποκαλούμαστε Α.Ε.Ι. και όχι Τ.Ε.Ι.!

Πυλώνας 2ος

Αγαπητοί γονείς,
Η στήριξή σας σ’ αυτή την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλαμε, έμπρακτη και μη, ήταν και είναι παραπάνω από ανεκτίμητη. Παλέψατε μαζί μας για να καταφέρουμε να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και να γιορτάζουμε μαζί αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Θυσιάσατε για την προσπάθειά μας πολλά, ίσως και παραπάνω από όσα έπρεπε για να μας δείτε να διαπρέπουμε. Μας δώσατε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε κάθε μία από τις δυσκολίες που μας παρουσιάστηκαν και να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που βρέθηκε μπροστά μας. Είναι αδύνατο, λοιπόν, να μην είμαστε το λιγότερο ευγνώμονες για εσάς, διότι το βάρος που σηκώσατε, που σηκώνετε και θα σηκώνετε εσαεί για «χατίρι» μας είναι τόσο ασήκωτο  που οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε και να αναλογιστούμε έστω και για λίγο τους εαυτούς μας στις θέσεις σας.

Πυλώνας 3ος

Συνάδελφοι! Όπως καταλαβαίνετε, η σημερινή ημέρα μας ανήκει. Σήμερα, παραλαμβάνοντας τα πτυχία μας δεν ανταμειβόμαστε απλά για τους κόπους μας αλλά γιατί οι περισσότεροι από εμάς τους έχουμε μοιραστεί. Αναπτύξαμε πολύτιμες φιλίες, μοιραστήκαμε όλα όσα μπορούσαμε να μοιραστούμε και με αποτέλεσμα να γίνουμε καλύτεροι. Εμείς είμαστε, άλλωστε, αυτοί που κάνουν τους διαδρόμους και τις αίθουσες του κτιρίου της Σ.Δ.Ο. να είναι γεμάτοι αναμνήσεις από στιγμές που όλοι μαζί περάσαμε και θα σημαδέψουν όλοι μας τη ζωή. Εκφωνώντας όλοι μαζί έναν από τους σημαντικότερους όρκους της ζωής μας, δε γιορτάζουμε απλά την ανταμοιβή των κόπων μας. Δίνουμε μια σημαντική υπόσχεση στους μέντορές μας, στους συγγενείς μας, στην κοινωνία. Υποσχόμαστε ότι με αφοσίωση, με όρεξη και φυσικά υπακοή στο θεσμικό και εθιμικό πλαίσιο θα υπηρετήσουμε την επιστήμη που μέσα από τις σπουδές μας αγαπήσαμε.

Τίποτα όμως δεν στηρίζεται μόνο σε τρία πράγματα. Αν ίσχυε αυτό τότε σίγουρα πολλά πράγματα θα ήταν ασταθή. Σήμερα, ξέρετε, είναι και μια ημέρα νίκης για τον καθέναν από εμάς. Και είναι ημέρα νίκης γιατί όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε υπερκεράσαμε πολλά εμπόδια, αντιμετωπίσαμε πολλά κακώς κείμενα και κλείσαμε πολλά στόματα, αποδεικνύοντας ότι ο δρόμος προς το πτυχίο περνάει αποκλειστικά από τα έδρανα των αιθουσών και των αμφιθεάτρων, από το διάβασμα και τη μελέτη και τη συνεχή προσήλωση στο στόχο που έχουμε θέσει. Ο τέταρτος πυλώνας, λοιπόν, είναι ο εαυτός μας και οι δυνατότητές του ως προς την εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας που παρουσιάζεται αλλά και στην αντιμετώπιση των απειλών, που πολλές φορές όμως προέρχονται από τις αδυναμίες μας. Σας καλώ, κλείνοντας, να γιορτάσετε με την ψυχή σας αυτή τη νίκη, αλλά παράλληλα να «οπλίσετε» τον εαυτό σας για όλα όσα κληθείτε να παλέψετε στο μέλλον. Εύχομαι σε όλους μας καλή σταδιοδρομία, πολλές και μεγάλες επιτυχίες στην καριέρα μας, ελπίζοντας και στο μέλλον να είμαστε πρωταγωνιστές σε λαμπρότατες τελετές όπως αυτή που βρισκόμαστε.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου