ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

#ekloges2015_round2: Οδηγός επιβίωσης!

Προσέχουμε που βάζουμε την ψήφο μας... (οκ, και κάτι άλλο!)
Δεν τις θέλαμε, αλλά προκηρύχθηκαν. Για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, καλούμαστε στις κάλπες να επιλέξουμε τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους για τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια κι άλλα τέτοια ψόφια... Μέχρι όμως να βρεθούμε την 20η Σεπτεμβρίου μέσα στο παραβάν κρατώντας έναν φάκελο και καμιά τριανταριά ψηφοδέλτια, θα μας έχει γίνει το κεφάλι “καζάνι” με τις πολιτικές διαφημίσεις, τους “δυνατούς” πολιτικούς διαλόγους, τα debate που θα γίνουν αλλά δεν γίνονται και ψάχνουμε πάντα το γιατί.
Τα “Στιγμιότυπα” λοιπόν έρχονται και προτείνουν μερικές μεθόδους για να τη βγάλουμε καθαρή τις επόμενες 2,5 βδομάδες μέχρι τις κάλπες.
Ξεκινάμε:

1ον) Κλείστε την τηλεόραση! Για το “Κάτω Παρτάλι” και τη “Μεγάλη Απόφραξη” καλή είναι, αλλά για προεκλογική περίοδο κρίνεται αυστηρώς ακατάλληλη. Σωρεία πολιτικών διαφημίσεων πνίγουν τον τηλεθεατή, μεγάλοι ενημερωτικοί μαραθώνιοι με ατέλειωτες αντιπαραθέσεις μεταξύ κομματικών στελεχών κλέβουν χρόνο από μια καλή σειρά (σε επανάληψη) ή μια καλή ταινία. Τα δε δελτία των 19:58 εκπέμπουν στο ίδιο μοτίβο. Συμβουλή: Αυτές τις μέρες προτιμούμε Internet και ραδιόφωνο για την ενημέρωσή μας. Είναι πιο φιλικά, πιο ακριβή και... εντός τόπου και χρόνου. Αφήστε που παίζει και μουσική ανάμεσα στις διαφημίσεις...

2ον) Αποφεύγουμε συγκεντρώσεις, πορείες και ομιλίες! Ήταν στη μόδα μέχρι το 2009. Τώρα όλα αυτά είναι μόνο για μέλη κομμάτων και φανατισμένους χειροκροτητές. Περιττό το γεγονός πως αν κάποιος γνωστός μας δει εκεί, πάει! Η ρετσινιά είναι κολλημένη επάνω μας. Συμβουλή: Η πιο ασφαλής παρακολούθηση συγκέντρωσης και ομιλίας τα τελευταία χρόνια είναι μέσω του Internet στο σπίτι κρατώντας ένα γεμάτο μπουκάλι Coca Cola. Η διαμόρφωση γνώμης μέσω μιας τέτοιας παρακολούθησης είναι πιο εύκολη και χωρίς... θορύβους.

3ον) Σε υποψήφιους, σε χειροκροτητές και σε αποφασισμένους ψηφοφόρους λέμε πάντα “ναι”. Σίγουρα πριν από εκλογές θα σας έχει θυμηθεί ο παλιός σας συμμαθητής από το Δημοτικό για να σας πει να ψηφίσετε το κόμμα του. Σίγουρα πριν από εκλογές θα σας έχει θυμηθεί η “προ Χριστού” γκόμενα για να σας ζητήσει να ψηφίσετε το κόμμα της με αντάλλαγμα λίγο sex. Και σίγουρα πριν από εκλογές θα σας έχει θυμηθεί η παλιά σας κολλητή από το “φοιτητικό κόμμα” και μέσω μιας ωραίας αναπόλησης του Μυκονιάτικου ξεφαντώματος θα σας ζητήσει να ψηφίσετε το κόμμα της. Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες οικογένειες. Συμβουλή: Στο παραβάν σίγουρα δεν θα τους έχετε όλους αυτούς μαζί σας. Απλά πείτε τους ένα εγκάρδιο ψεύτικο “θα σας ψηφίσω” και ψηφίστε το κόμμα που έχετε επιλέξει εσείς. Μην τους αφήνετε να παίζουν με τη νοημοσύνη σας ούτε με την επιλογή σας.

4ον) Μην παίρνετε και τόσο σοβαρά τις δημοσκοπήσεις. Ερώτηση: Πόσες δημοσκοπήσεις είχαν εύστοχα αποτελέσματα και αντίκρισμα σε τελευταίες εκλογικές διαδικασίες; Δύο; Τρεις; Καμία ίσως; Τα κανάλια είναι αυτά που “πληρώνουν” τις δημοσκοπήσεις και ανάλογα με την άποψη που θέλουν να περάσουν στην κοινή γνώμη προβάλλουν και τα ανάλογα ποσοστά για κάθε κόμμα. “Ότι πληρώνεις παίρνεις” δε λένε; Καταλάβατε που θέλω να καταλήξω λοιπόν. Συμβουλή: Διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις όχι όμως για να αποφασίσουμε τι θα ψηφίσουμε αλλά σαν κουπόνι στοιχήματος. Υψηλά ποσοστά ίσον χαμηλές αποδόσεις και το αντίθετο. Κάπως έτσι.

5ον) Αν μπορείτε να αποφύγετε την “τηλεμαχία” αποφύγετέ την. Είναι βαρετή, κρατάει ώρες και δεν έχει καθόλου “φάση” επειδή οι αρχηγοί δεν κάνουν απευθείας διάλογο. Συμβουλή: Αν λοιπόν δεν έχετε τίποτα άλλο να κάνετε και μόνο τότε μπορείτε να δείτε τους πολιτικούς αρχηγούς να αγορεύουν για ώρες...

6ον) Δεν απέχουμε ποτέ από τις εκλογές. Όχι, το σάπιο πολιτικό σύστημα και οι “300 αλήτες” δεν είναι λόγος αποχής από τις εκλογές. Βέβαια ούτε η νομοθεσία περί “υποχρεωτικής ψήφου” είναι λόγος για να πάμε να ψηφίσουμε. Βρισκόμαστε σε περίοδο που ακόμα και μία ψήφος μπορεί να κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα και, ναι, αυτή η ψήφος μπορεί να είναι η δική σας. Συμβουλή: Όποιες και να είναι οι εκλογικές σας πεποιθήσεις, σηκωθείτε από τον καναπέ και γραμμή για το εκλογικό τμήμα! Με το μέλλον μας δεν παίζουμε και δεν αφήνουμε άλλους να το χειριστούν.


7ον) Το βράδυ των αποτελεσμάτων κανονίστε μία έξοδο ή τέλος πάντων, κάτι ενδιαφέρον. Το να κάθεστε μπροστά σε μια οθόνη και να κοιτάτε τη ροή των αποτελεσμάτων το κάνουν μόνο... οι δημοσιογράφοι, τα κόμματα κι εγώ που πάντα μένω μέσα γιατί κανονίζω έξοδο σπάνια. Κάτι βαρετό που φυσικά κρατάει ώρες. Και φυσικά δεν το συνιστώ σε κανέναν. Συμβουλή: Βγείτε έξω για καφέ, για σουβλάκι, για κρέπες, για παγωτό, για Σεφερλή, για καινούρια γκόμενα, για κάτι τέλος πάντων που θα σας κάνει να θυμάστε την 20η Σεπτεμβρίου παραπάνω από απλώς μία ημερομηνία βουλευτικών εκλογών...

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/9/15 20:58

    Ακριβης τοποθετηση για τις εκλογες και πολυ ωραιες προτασεις.
    Συνεχισε ετσι Βασιλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή