ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

52 χρόνια Doctor Who: Ασταμάτητα ταξίδια στο χωροχρόνο

Η πορεία του "logo" της σειράς από το 1963 μέχρι σήμερα
Με τον Doctor "γνωρίστηκα" κάπου στο 2012. Απόγευμα Μεγάλου Σαββάτου για την ακρίβεια όταν παιζόταν στο ΣΚΑΪ(ναι, παιζόταν στην Ελλάδα ένα φεγγάρι), το τελευταίο επεισόδιο του 4ου κύκλου (Journey's End), το οποίο παραμένει ως και σήμερα το αγαπημένο μου επεισόδιο της σειράς (Sorry Moffat!). Από τότε κόλλησα με τα πάντα που είχαν σχέση με το "Whoniverse": τον ήρωα, τους/τις/τα companions, το χρονοδιαστημόπλοιο(κοινώς TARDIS), ακόμα και με τους villains που ποικίλουν σε μορφές, σε φάτσες και σε... κακία! Αλλά πριν σας τρελάνω τελείως από το χαοτικό σύμπαν της σειράς, ας τα πάρουμε όλα ένα-ένα.


"Είμαι ο Doctor. Έχω ζήσει πάνω από 2.000 χρόνια. Έχω κάνει πολλά λάθη.
Είναι η ώρα να κάνω κάτι γι' αυτό" - Deep Breath, 23 Αυγούστου 2014.
Doctor...Who?
Η σειρά έχει να κάνει με έναν ανθρωπόμορφο εξωγήινο της φυλής των Timelords(Άρχοντες/Λόρδοι του Χρόνου) από τον πλανήτη Gallifrey. Έχει δύο καρδιές και ένα πολύπλοκο οργανισμό, πράγμα που τον κάνει εξυπνότερο και σοφότερο. Όταν δε υφίσταται ένα θανατηφόρο τραύμα, δεν πεθαίνει, αλλά "αναγεννάται" αλλάζοντας όμως εμφάνιση και χαρακτήρα. Μέχρι σήμερα έχει "αναγεννηθεί" 13 φορές, αλλάζοντας εμφάνιση πάλι 13 φορές (ο 10ος Doctor αναγεννήθηκε αλλά έμεινε ο ίδιος χάρη στο... αριστερό του χέρι), κάτι το οποίο κανονικά δεν ισχύει γιατί ο κάθε Timelord μπορεί να αναγεννηθεί μέχρι 12 φορές(δείτε το "The Time of the Doctor" για περισσότερες λεπτομέρειες). Όσο για την ηλικία του Doctor... δείτε την εικόνα!
Το ρόλο του Doctor έχουν παίξει (με τη σειρά του Τimelord) oι εξής:
  1. William Hartnell (1963-1966)
  2. Patrick Troughton (1966-1969)
  3. Jon Pertwee (1970-1974)
  4. Tom Baker (1974-1981)
  5. Peter Davison (1981-1984)
  6. Colin Baker (1984-1986)
  7. Sylvester McCoy (1987-1989)
  8. Paul McGann (1996, 2013)
  9. John Hurt (2013) [War Doctor]
  10. Christopher Eccleston (2005)
  11. David Tennant (2005-2010, 2013)
  12. Matt Smith (2010-2013)
  13. Peter Capaldi (2013-σήμερα) [ο εικονιζόμενος]
***κανονικά οι Doctors είναι 12 καθώς ο John Hurt είναι Guest Star στην 50η επέτειο της σειράς το 2013, άρα ο Eccleston είναι ο 9ος, ο Tennant o 10ος, o Smith o 11ος και ο Capaldi o 12ος. Κι όμως, όπως γράφει παραπάνω ο Doctor έχει αναγεννηθεί... 13 φορές! Για τις όποιες απορίες σας... Ask Moffat!

To εμβληματικό χρονοδιαστημόπλοιο

Το TARDIS
Κοινώς... Time And Relative Dimensions In Space (TARDIS) [μτφρ: Χρόνος Και Σχετικές Διαστάσεις Στο Διάστημα (ΧΚΣΔΣΔ?!)]. Ένα χρονοδιαστημόπλοιο πολύ διαφορετικό από τα άλλα γιατί... δεν πετάει στον ουρανό ως κοινό UFO όπως σε άλλες σειρές. Το TARDIS εξαφανίζεται από ένα σημείο και εμφανίζεται σ' ΄ένα άλλο, πάντα με συνοδεία ενός ήχου που δημιουργήθηκε από το Radiophonic Workshop του BBC το 1963, εμπνευσμένοι από τον ήχο που κάνει ένα κλειδί όταν "ξύνει" σκουριασμένες χορδές πιάνου! Επίσης, το TARDIS είναι ένα τεράστιο διαστημόπλοιο με έναν αμέτρητο αριθμό δωματίων που δημιουργούνται από το ίδιο το διαστημόπλοιο, κατά "παραγγελία" του Doctor. Εξωτερικά όμως έχει τη μορφή ενός Police Box, που χρησιμοποιούταν από την αστυνομία στο Λονδίνο στα 60s, πράγμα που σημαίνει πως είναι πιο μεγάλο μέσα("It's bigger on the inside!").

Ποτέ όμως μόνος! (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)

Ο Doctor ταξιδεύει πάντα με παρέα. Τι παρέα; Μερικές φορές είναι γήινη, μερικές φορές είναι εξωγήινη και μερικές φορές... tin dogs! (βλ. "School Reunion", 2006). Οι "Companions", στέκονται δίπλα στον Doctor και τον συντροφεύουν στα ταξίδια του, δίνοντας του την απαραίτητη βοήθεια σε όλες τις περιπέτειές του και αναπτύσσοντας μια δυνατή σχέση με τον Timelord. που μερικές φορές τους οδηγεί σε τρελά πράγματα (όπως τη συνεχή αυτοθυσία της Clara Oswald ή τη διάσχιση παράλληλων συμπάντων από τη Rose).

Αμέτρητοι εχθροί

Εδώ βλέπουμε μία συμμαχία των εχθρών του Doctor:
Βλέπουμε τους Cybermen, τους Judoon, τους Daleks,
τους Sontarans, τους Autons και τους Sycorax.
Όλοι εναντίον του Doctor!!!
Ο Doctor δυστυχώς στα ταξίδια του αντιμετωπίζει σωρεία τρικλοποδιών που του βάζουν οι εχθροί του που πολλαπλασιάζονται με τον καιρό. Από τους θρυλικούς Daleks, τους Cybermen και τους Sontarans μέχρι τους Zygons, τους Autons και τους Weeping Angels. Όλοι αυτοί σκορπούν τον τρόμο στο Whoniverse και προκαλούν μεγάλα προβλήματα στον Doctor και τους "συντρόφους" του. Όλοι αυτοί φυσικά προτρέπονται από τρελαμένους επιστήμονες (Davros) ή παράφρονες ηγέτες (Bonnie - βλ. The Zygon Invasion) που πάντα θέλουν το κακό του Doctor και όλων όσων αυτός προστατεύει.

Λίγη ιστορία

Το "Doctor Who" ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου του 1963 στις 17:16, με ένα λεπτό καθυστέρηση, λόγω της αναγγελίας θανάτου του John Kennedy, που είχε δολοφονηθεί μία μέρα νωρίτερα. Αυτό επηρέασε το τηλεοπτικό κοινό και συνάμα τα νούμερα τηλεθέασης της σειράς προς τα κάτω. Η εμφάνιση των Daleks όμως το Δεκέμβριο του ίδιου έτους εκτόξευσε το κοινό της σειράς στους 10 εκατομμύρια τηλεθεατές. Η επιτυχία της σειράς συνεχίστηκε για 26 συνεχόμενες σεζόν μέχρι την απόφαση του BBC να μη συνεχιστεί η σειρά μετά το 1989. Παρόλα αυτά υπήρξαν προσπάθειες όπως η ταινία του 1996, για επιστροφή της σειράς. Ο Doctor τότε υπήρχε μόνο μέσω των Audio Drama, των Webcast και του Comic Relief(στο οποίο έπαιξαν μεταξύ άλλων οι Rowan Atkinson και Hugh Grant). Η επιστροφή της σειράς το 2005 οφείλεται στον Russell T. Davies, o οποίος ήταν showrunner μέχρι το 2010, όταν και αντικαταστάθηκε από τον γνωστό σε όλους λόγω του Sherlock, Steven Moffat. Τα τελευταία χρόνια η σειρά έχει κατακτήσει τον κόσμο μετρώντας πάνω από 700 εκατομμύρια fans, ενώ το "The Day of the Doctor", η τηλεταινία που γιόρτασε τα 50 χρόνια του Doctor Who στις 23/11/2013 μεταδόθηκε παράλληλα σε 94 χώρες(ρεκόρ Γκίνες) και έγινε viral με το hashtag "#SaveTheDay"!
Η σειρά παραμένει ως και σήμερα η μακροβιότερη σειρά επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο και συμπληρώνει σήμερα (23/11/2015) 52 χρόνια ζωής!

Ποια επεισόδια (της πρόσφατης περιόδου) προτείνω να δείτε (caution: spoilers!!!)
  1. Το Rose, γιατί μ' αυτό ξεκίνησαν όλα.
  2. Τα The Empty Child/The Doctor Dances γιατί έχουν καλό story και τρομακτικό υπόβαθρο.
  3. Το The Parting of the Ways για το πάθος της Rose και την αναγέννηση του Doctor.
  4. Το Christmas Invasion για την αντιμετώπιση των Sycorax χωρίς τον Doctor.
  5. Το School Reunion για τη Sarah Jane Smith.
  6. Τα Army of Ghosts/Doomsday για τη μάχη Daleks-Cybermen-Doctor.
  7. Το The Shakespeare Code για τον William Shakespeare!
  8. Τα Human Nature/The Family of Blood για την ανθρώπινη πλευρά του Doctor.
  9. To Blink γιατί είναι τρομακτικό και γιατί το προτείνουν όλοι!
  10. Το The Voyage of the Damned για την Kylie.
  11. Το The Fires of Pompeii για τον Capaldi.
  12. Silence in the Library/Forest of the Dead για τη River Song.
  13. Stolen Earth/Journey's End γιατί μαζεύονται όλοι οι Companions και τρώνε τους Daleks λάχανο!
  14. Το The Waters of Mars γιατί θα μείνετε με κομμένη την ανάσα.
  15. Το The End of Time γιατί πάλι θα μείνετε με κομμένη την ανάσα + Regeneration.
  16. Το The Eleventh Hour για την ατάκα: "Basically... Run"!
  17. Το Vincent and the Doctor για τον Vincent Van Gogh.
  18. To A Christmas Carol για τον Michael Gambon και τον παραλληλισμό με την ιστορία του Dickens.
  19. The Impossible Astronaut/Day of the Moon για μια σειρά γεγονότων στις ΗΠΑ του Dixon.
  20. Τα A Good Man Goes to War/Let's Kill Hitler για τα plot twists!
  21. To The Wedding of River Song γιατί γίνεται της κακομοίρας!
  22. Το Asylum of the Daleks γιατί Daleks ζητούν τη βοήθεια του Doctor.
  23. To The Angels Take Manchattan για τον πιο εμβληματικό αποχωρισμό companion.
  24. To Journey to the Center of the TARDIS για την ενδο-περιπέτεια.
  25. Τα The Name of the Doctor/The Day of the Doctor/The Time of the Doctor γιατί έτσι.
  26. Το Deep Breath για την είσοδο του σκοτεινού Doctor.
  27. Το Robot of Sherwood για τον Ρομπέν των Δασών.
  28. Τα Dark Water/Death in Heaven για τους νεκρούς Cybermen.
  29. The Girl who Died/The Woman who Lived για τη Maisie Williams (Arya Stark)
  30. Τα Face the Raven/Heaven Sent/Hell Bent γιατί τα 2 τελευταία τα περιμένω πώς και πώς!
 Ο Doctor Who σήμερα

Αυτή τη στιγμή μεταδίδεται στο BBC o 9ος κύκλος της σειράς με 2 τελευταία επεισόδια να απομένουν. Τα ερχόμενα Χριστούγεννα αναμένουμε και εορταστικό επεισόδιο με την επιστροφή της River Song (Alex Kingston). Η σειρά μεταδίδεται σε μια πλειάδα χωρών του κόσμου, με την Ελλάδα όμως να μην συμπεριλαμβάνεται σε αυτές λόγω οικονομικής κρίσης (μάλλον).
Σύμφωνα με τον Steven Moffat επίσης, η σειρά αναμένεται να συνεχιστεί (τουλάχιστον) μέχρι το 2020! Θα έχουμε λοιπόν να βλέπουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου