ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι ξανά στις οθόνες και τα ραδιόφωνά μας!

Χρειάστηκε να περάσουν 2 χρόνια, μία απόφαση του ΣτΕ που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα που ήρθε για να μη μείνει, μία αλλαγή κυβέρνησης κι ένα ξενύχτι μπροστά από την οθόνη μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε η μεγάλη επιστροφή...
Ποτέ ούτως ή άλλως δεν έκλεισε... το λέει και το πανό...
Ήταν 11 Ιουνίου 2013. Καθόμουν στον υπολογιστή της αδερφής μου στη Δραπετσώνα, όταν είδα στο Facebook την είδηση ότι κλείνει η ΕΡΤ. Αντέδρασα σαν να ήταν ψέματα, κάποιο αστείο. Δε μπορεί να είναι δυνατό κάτι τέτοιο. Αλλάζοντας το κανάλι στην τηλεόραση και βλέποντας στο κάτω μέρος της οθόνης "ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΡΤ - 2.656 ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ" επήλθε το σοκ. Μέχρι τις 23:10 το βράδυ η τηλεόρασή μου ήταν ανοιχτή. Δεν ήθελα να χάσω ούτε στιγμή από αυτή τη βραδιά. Όταν χάθηκε το σήμα, την έκλεισα. Δεν είχε τίποτε άλλο, άλλωστε.
Οι σκέψεις μου πολλές. Τα συναισθήματα περίεργα. Ποια κυβέρνηση θα το έκανε αυτό; Τι θα κερδίσει, στέλνοντας δυόμισι χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο; Ποιος της έδωσε την άδεια να κινηθεί έτσι; Και ειλικρινά, μετά από αυτό, τι; Το μαύρο στην ΕΡΤ δεν ήταν απλά απώλεια για τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες, ήταν μαχαιριά στην καρδιά της Ελλάδας, μαχαιριά στην καρδιά της Δημοκρατίας, μαχαιριά στην καρδιά όλων όσων την παρακολουθούσαν.
Αναμφίβολα πρόκειται για συνταγματική εκτροπή. Δεν χωράει καμία, μα καμία αντίδραση! Όποια και να είναι η "ατζέντα" σου για την ΕΡΤ, δεν την κλείνεις "μπαμ και κάτω". Πας στο Ραδιομέγαρο, ανακοινώνεις αλλαγές και διαπραγματεύεσαι με τους εκεί ιθύνοντες για τη νέα δομή της ΕΡΤ. Πού ξέρει κανείς; Ίσως ο κόσμος να καλωσόριζε ακόμα και τη ΝΕΡΙΤ! Βέβαια, σύμφωνα και με το σημερινό γίγνεσθαι, η λέξη διαπραγμάτευση δεν συμπεριλαμβανόταν στο λεξιλόγιο των τότε κυβερνώντων.
Το "μόρφωμα", όπως είχε ονομαστεί, το πολύ κακό υποκατάστατο της παλαιάς ΕΡΤ όπως το λέω εγώ, δεν εκπλήρωσε καμία προσδοκία ούτε από αυτούς που ήθελαν να δώσουν μια ευκαιρία στη ΝΕΡΙΤ, ούτε από αυτούς δεν την συμπεριέλαβαν καν στη λίστα των καναλιών τους. Το πρόχειρό της στήσιμο, απλά για να δείξει η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση ότι οργανώνει καλύτερα το αυτό σκηνικό και τίποτα άλλο, τα προδίδει όλα. Είχε και τα φωτεινά της διαστήματα, βέβαια. Όλες(σχεδόν) τις αθλητικές μεταδόσεις, κυρίως αυτές του Ολυμπιακού στο μπάσκετ και φυσικά τη ραδιοφωνική όαση που ακούει στο όνομα Προκόπης Δούκας.
Η έλευση ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου, χάρη και στην υπόσχεση που είχε δώσει για την επιστροφή της ΕΡΤ, φάνηκε να ανοίγει το δρόμο για τη μεθαυριανή επιστροφή της στις οθόνες μας. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που με ανησύχησαν. Πρώτον, πότε θα συνταχθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Δεύτερον, ποια θα είναι η διαδικασία μετάβασης από τη ΝΕΡΙΤ στην ΕΡΤ. Τρίτον, πόσοι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν εκεί και τι θα απογίνουν οι απολυμένοι της ΕΡΤ που επέλεξαν να πάνε στη ΝΕΡΙΤ για λόγους βιοποριστικούς και άλλους. Τέταρτον, τι πρόγραμμα θα προβάλλει η ανακάμπτουσα ΕΡΤ; Θα είναι αυτό το πρόγραμμα που ξεκολλούσε τις γνάθους μας από το χασμουρητό(εξ ου και οι χαμηλές τηλεθεάσεις και της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ), ή θα προβληθούν επιτέλους προγράμματα που θα προσελκύουν το κοινό στα κανάλια της ΕΡΤ; Εδώ να τονίσω πως η βρετανική έκδοση του The Voice, προβάλλεται από το BBC! Ας έχει το νου του ο κος Ταγματάρχης. Και πέμπτον, θα έχουμε απεξάρτηση, επιτέλους από τα κυβερνητικά μπλεξίματα, ή θα παρακολουθήσουμε κι άλλα ωραία επεισόδια της σειράς "ο Μπάρμπας απ' την Κορώνη - κύκλος Δεύτερος";
Όλες οι εξαγγελίες προμηνύουν το αντίθετο, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην "Ολιγομέλεια" της 29ης Απριλίου υπόσχονταν τα αυτονόητα. Ανεξαρτησία, ισονομία, απουσία ρεβανσισμού για τους - εν ΝΕΡΙΤ -  επαναπροσλαμβανόμενους, πρόγραμμα συμβατό με τον ελληνικό πολιτισμό, μερικά από όσα άκουσα από τους κυρίους και τις κυρίες βουλευτές. Το νομοσχέδιο όμως, δεν με ικανοποίησε και πολύ. Ας μου επιτραπεί η φράση "άρπα-κόλλα" σε αυτό το σημείο. Ένα μείζον ζήτημα που απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη, έριξε μια κυβέρνηση και ανέβασε μια άλλη, δεν νομίζω να επιδέχεται τέτοιας προχειρότητας. Ας ελπίσω πως στο μέλλον θα υπάρξουν τροποποιήσεις και βελτιώσεις σε αυτό.
Μην κολλώντας στην ονοματολογία περί Δ.Σ. και την απολύτως εύστοχη επιλογή και του Προέδρου και του διευθυντή ειδήσεων και του παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, έρχομαι στο σήμερα. Λίγες μόνο μέρες πριν την επιστροφή μιας αγαπημένης συνήθειας στις ζωές μας. Πολλά ραδιοφωνικά προγράμματα από το Δεύτερο, όπως οι "Πλανόδιες Μουσικές"(αν μπουν 9 με 10 το πρωί ακόμα καλύτερα) και οι "Ροκ Συναναστροφές" θα επαναφέρουν το ραδιοφωνικό μου πρόγραμμα στα προ-μαύρου επίπεδα με τα σημερινά δεδομένα πάντα. Η ανυπομονησία μου από τις 25 Ιανουαρίου είναι έκδηλη, λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι έχει να ακούσει 2 πολύ αγαπημένες του εκπομπές 2 χρόνια. Το ότι τα πράγματα βέβαια θα ξαναγίνουν έτσι ακριβώς όπως ήταν και πριν δεν πρέπει να με εντυπωσιάζει και πολύ(εννοείται ότι οι 2.656 που έχασαν τη δουλειά τους τότε θα είναι όλοι - σχεδόν - μαζί ξανά στις θέσεις τους σε μια εποχή όπως αυτή είναι ότι καλύτερο), ούτε και να με ρίχνει ανάσκελα. Θα περιμένω, θα παρακολουθήσω και θα κρίνω αναλόγως...

Υ.Γ.1: Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να ακούσω το Αυτοδιαχειριζόμενο Δεύτερο, αλλά ο ραδιοφωνικός μου δέκτης παρουσίαζε προβλήματα. Παρακολουθούσα όμως μέσω fb όλα όσα γίνονταν στο Δεύτερο, χάρη στον Π. Χρυσοστόμου, τον οποίο και ευχαριστώ.
Υ.Γ.2: Ναι, είμαι ένας απ' αυτούς που σηκώθηκαν από τις 5.30 το πρωί για να παρακολουθήσουν την επιστροφή της ΕΡΤ.
Υ.Γ.3: Ναι, θα πάω και στο Ραδιομέγαρο στις εκδηλώσεις του ανοίγματος της ΕΡΤ. Θα έχει άλλωστε και συναυλία με πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες!


11 Ιουνίου 2015! Η ΕΡΤ είναι και πάλι εδώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου