ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

Καλαμπάκα: Ανοιχτή πρόσκληση για τους ταξιδιώτες.

Αναδημοσίευση/διόρθωση του ομώνυμου άρθρου της 11ης Ιουνίου 2011


Ως μία από τις ομορφότερες, γραφικότερες και τις πλέον παραδοσιακές πόλεις θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε επισκέπτης να χαρακτηρίσει αυτήν την πόλη της Βορειοδυτικής Θεσσαλίας.
Φυσικά το μεγαλύτερο «ατού» αυτής της πόλεις είναι οι βράχοι των Μετεώρων οι οποίοι αλλάζουν – σαν να το κάνουν μαγικά – τους σχηματισμούς τους ανάλογα με το που βρίσκεσαι μέσα σε αυτήν. Ιδιαίτερα όταν οι βράχοι «παίζουν» με την ομίχλη από τη μία κι όταν είναι ηλιόλουστοι από την άλλη(υπήρξαν και τα 2 κατά τις ημέρες του Πάσχα), τα Μετέωρα είναι ικανά να κινήσουν το βλέμμα του επισκέπτη και να τον κάνει να χαζέψει από τη μοναδική τους θέα.
Μέσα όμως στην Καλαμπάκα υπάρχουν και γίνονται πράγματα που δυστυχώς(και ευτυχώς συνάμα) προβάλλονται μόνο από τα τοπικά Μ.Μ.Ε.. Κατά συνέπεια, ελάχιστα από όλα όσα εκτυλίσσονται σε αυτήν την πόλη φτάνουν στ’ αυτιά μας μέσω των μεγάλων καναλιών, τα οποία και συνεχώς παρακολουθούμε.
Πρώτα-πρώτα θα αναφέρω το «πώς να πάει κάποιος» στην Καλαμπάκα. Ο επισκέπτης, ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο θα φτάσει σε τέσσερις ώρες πληρώνοντας τα καύσιμά του και τα αυξημένα διόδια. Βέβαια, υπάρχει και το Κ.Τ.Ε.Λ. που μόνο με 60€ περίπου θα πάει και θα γυρίσει κάνοντας 5 ώρες ανά ταξίδι, λαμβάνοντας όμως υπόψη και την ανταπόκριση στο μεγάλο σταθμό των Τρικάλων. Το τρένο δεν θα μπορούσε να προταθεί στον ταξιδιώτη λόγω της σημερινής κατάστασης του Ο.Σ.Ε.. Αλλά, ενημερωτικά από τον Στ. Λαρίσης(που… δεν είναι στη Λάρισα) αναχωρεί απευθείας τρένο για Καλαμπάκα στις 8:27 το πρωί(όμως με τις καθυστερήσεις το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει ακόμη και έξι ώρες), ξοδεύοντας κάτι παραπάνω από 20€ για να ταξιδέψει άνετα στα κουπέ τις πρώτης θέσης
Περιττό είναι να πω πως η πόλη διαθέτει πολλές ξενοδοχειακές μονάδες των οποίων οι τιμές είναι λογικές. Η πληρότητα σε αυτές δεν αγγίζει εύκολα το 100% λόγω του ότι είναι υπερβολικά πολλές(2000-4000 το σύνολο!), πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα θα βρείτε δωμάτιο όποτε θέλετε και όπως το θέλετε!
Μην νομίζετε ότι, επειδή η Καλαμπάκα είναι στην ελληνική ενδοχώρα, θα έχει μόνο ουζερί και ταβέρνες. Έχει και καφετέριες, έχει και φαστφουντάδικα, και πιτσαρίες! Οι πλατείες Δημουλά, Ρήγα Φεραίου και Δημαρχείου, ενδείκνυνται για στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς στις καφετέριές τους, ενώ τα τσιπουράδικα της οδού Βλαχάβα, απογειώνουν τις καλοκαιρινές σας βραδιές στην πόλη!
Όμως, η Καλαμπάκα δεν είναι πόλη που πάει κάποιος μόνο για να διασκεδάσει, έχει και αξιοθέατα τα οποία πρέπει όλοι να επισκεφτούν, όπως:
· Η πλατεία Ρήγα Φεραίου όπου υπάρχουν οι προτομές των δύο τοπικών ηρώων της πόλης και τις γύρω περιοχής, του Χριστοδούλου Χατζηπέτρου(στρατηγός Θεσσαλικής Επανάστασης του 1854) και του Παπα-Θύμιου Βλαχάβα(Αρματολός).
· Η Πλατεία Δημαρχείου με το πανέμορφο σιντριβάνι - καταρράκτη.
· Το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου(χτίστηκε μεταξύ 9ου-11ουαι.) με τον μοναδικό στη χώρα(!) μαρμάρινο άμβωνα.
· Το λόφο του Προφήτη Ηλία, όπου ο επισκέπτης μπορεί να φωτογραφήσει την πόλη και τα Μετέωρα, και να προσκυνήσει το εκκλησάκι που βρίσκεται στην κορυφή του, ιδίως την 19η Ιουλίου όπου πλήθος κόσμου παρευρίσκεται στον Μέγα Εσπερινό μετά Αρτοκλασίας.
· Το παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου, όχι για να προσκυνήσει όμως για να δει τη ρωμαϊκή επιγραφή και να δροσιστεί από το δροσερό νερό της πηγής που υπάρχει από κάτω!
· Το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, όπου το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα πλήθος κόσμου μαζεύεται και πραγματοποιεί χορό με παραδοσιακά τραγούδια φτιαγμένα στην Καλαμπάκα και τα γύρω χωριά!
· Το μονοπάτι που οδηγεί στα Μετέωρα, το οποίο μαγεύει τον περιπατητή. Μετέωρα και παρθένα φύση 2 σε 1 σε ένα καταπληκτικό πέρασμα από την Παλιά πόλη στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος.
Η πόλη της Καλαμπάκας είναι έτοιμη να φιλοξενήσει οποιαδήποτε στιγμή τον επισκέπτη αφού ναι μεν ζει την τουριστική περίοδο 12 μήνες το χρόνο, έχει πολύ φιλόξενους ανθρώπους οι οποίοι κάθε στιγμή είναι διαθέσιμοι να εξυπηρετήσουν όποιον ζητήσει τη βοήθειά τους.
Κι αν τα βάλουμε όλα μαζί σε μία πρόταση: Μια κατανυκτική μαγεία σας περιμένει!!!

Το άρθρο είχε δημοσιευτεί και στη σελίδα 19 της "Ονειροζούμ" στο τεύχος Ιουνίου 2011