ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Οδηγός (και θυσίες) για την επίτευξη μεγάλων βαθμών


Προσοχή: οι μέθοδοι που θα διαβάσετε ίσως είναι υπερβολικά "επαχθείς" για μερικούς...


Μετά από 6 επιτυχημένες εξεταστικές, 39 συνολικά περασμένα μαθήματα(38 μετράνε για πτυχίο) και 11 δεκάρια ήρθε επιτέλους η ώρα να αποκαλύψω το πώς έφτασα ως εδώ και με ποιες μεθόδους.
Οφείλω όμως να προειδοποιήσω πως κάποια από τα παρακάτω ίσως και να μην είναι αναγκαία προς την επίτευξη των επιθυμητών στόχων. Ξεκινάμε:

1. Κράτα σημειώσεις. Δικές σου σημειώσεις!
Για να γίνεις φωστήρας στην εξεταστική που έρχεται είναι σίγουρο πως πρέπει να κρατάς σημειώσεις από τις διαλέξεις της σχολής σου. Είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας αναμφισβήτητα, ιδίως όταν οι σημειώσεις είναι και καλογραμμένες. Έτσι, λοιπόν, αποφεύγεις το βραχνά της αναζήτησης σημειώσεων από συνάδελφους οι οποίοι μπορεί να μην είναι και τόσο πρόθυμοι να σου τις δώσουν και παράλληλα γίνεσαι προσιτός στους συνάδελφους και στις συνάδελφους που θα πέσουν στην ανάγκη σου (πρόσεξε όμως πού θα τις δώσεις). Γι' αυτό προσοχή στον καθηγητή και σημείωση ακόμα και της πιο ανατριχιαστικής λεπτομέρειας του μαθήματος!

2. Δεν είναι το τέρας του Λοχ Νες. Είναι ο καθηγητής σου, μην τον φοβάσαι!
Μερικοί καθηγητές είναι πιο απαιτητικοί από κάποιους άλλους. Αν θες το 10ρι πρέπει να το παλέψεις και σε αυτόν τον τομέα. Άρα δεν είναι κακό να τον πιάσεις μετά το τέλος του μαθήματος και να του θέτεις τις απορίες σου. Επίσης το μπροστινό θρανίο βοηθάει πάντα! Τσεκαρισμένο!

3. Φύγε απ' τα κόμματα! Φύγε είπα!
Το σύστημα είναι γνωστό, το έχω παρουσιάσει σε άρθρο τριών μερών. Εκτός από σημειώσεις, λοιπόν, στο τέλος του εξαμήνου, τα κόμματα δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτε άλλο στο ταξίδι σου προς την επιτυχία παρά μόνο... εμπόδια! Εκτός βέβαια αν θες να ασχοληθείς με τα κοινά της σχολής, πράγμα όμως που θέλει άψογο multitasking!

4. Ξέχνα τα ξενύχτια, κυρίως όταν είσαι σ' εξεταστική!
Θα έρθει και η δική τους ώρα, μην ανησυχείς. Και θα ξενυχτήσεις και θα χορέψεις και θα τραγουδήσεις φάλτσα το σκυλοτράγουδο της Πάολας που παίζει στη διαπασών στο εκάστοτε "Ελληνάδικο" της περιοχής σου. Έχοντας γράψει 10, πάντα έρχονται χαρές και τραγούδια! Μέχρι το 10 όμως, χρειάζεσαι το 110% του οργανισμού σου για να κάνεις την 39η επανάληψη για το μάθημα της Δευτέρας. Γι' αυτό ξέχνα τις κραιπάλες!

5. Σχέση; Last Year!
Αυτό πετυχαίνει πάντα, αν κι είναι επαχθές. Το 10 θέλει παρουσία στα μαθήματα, συνεχή συγγραφή σημειώσεων, μελέτη και ξεκούραση. Μην προσθέσεις σε όλα αυτά και τα σαλιαρίσματα με την κοπελιά ή το γκόμενο! Είναι ψυχολογικά και σωματικά κουραστικό. Βέβαια ψυχολογικά κουραστικό είναι και το να μην έχεις σχέση, ενώ βλέπεις παντού γύρω σου ζευγάρια, αλλά η ανταμοιβή των κόπων σου, αργά η γρήγορα θα υπάρξει. Υπομονή!

6. Γέμισε το πρόγραμμά σου. Δήλωσε πολλά μαθήματα!
Πολλές φορές στο παρελθόν παραπονιόμουν ότι έχω "κατασκηνώσει" στη σχολή και παρακολουθώ ανελλιπώς μαθήματα. Όμως όταν υπάρχει αυτό το περιθώριο στη δήλωση των μαθημάτων(και στις ώρες παρακολούθησης), αυτό οπωσδήποτε πρέπει να το εκμεταλλευτείς! Μπορεί η κούραση να είναι μεγάλη από την συνεχή παρακολούθηση μαθημάτων, αλλά όταν φτάσεις στο 7ο εξάμηνο όπως κι εγώ κι έχεις μόνο 2 μαθήματα για πτυχίο, θα... βαρεθείς να κάθεσαι! Άσε που ακόμα και τότε θα ψάχνεις μάθημα επιλογής για να φτιάξεις το μέσο όρο σου!

7. Εκμεταλλεύσου τις υποδομές της σχολής σου.
Ατόφιο χρυσάφι το αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, η λέσχη σίτισης, το γυμναστήριο! Οι υποδομές αυτές είναι τρομερά βοηθητικές στην πορεία σου προς την επιτυχία, ιδιαίτερα όταν μένεις και μακριά από τη σχολή σου!

8. Μακριά από τα πίσω θρανία, δεν θα μάθεις τίποτα!
Πάντα να προτιμάς μία καλή θέση από τη μέση και μπροστά ώστε να μπορείς να παρακολουθήσεις ικανοποιητικά το μάθημα. Καθήμενος στα πίσω θρανία σε μια κατάμεστη αίθουσα με το "πσπσπσπσπσ" των διπλανών σου μέσα στ' αφτιά σου... Ασ' το. Καλύτερα να κόψεις λάσπη.
Άρα: έρχεσαι τουλάχιστον μισή ώρα πριν το μάθημα για να κρατήσεις τη θέση της επιλογής σου και να πάρεις τον τέλειο βαθμό σου! Θυμάμαι στη Λογιστική 2(αν και πήρα 6) που κρατούσα τη θέση μου από τις 6:30 το πρωί!

9. Μην παίξεις το τομάρι σου. Ξέχνα τις αντιγραφές!
Δε μιλάω μόνο για την ενεργητική αντιγραφή, αλλά και για την παθητική(δηλαδή το να δώσεις τις απαντήσεις σου προς αντιγραφή). Αφενός δεν έχεις διαβάσει καλά, κάτι που σημαίνει ότι δεν έπρεπε καν να παρουσιαστείς στην εξέταση και αφετέρου βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο. Θες δηλαδή να σε πιάσουν και να έχεις χειρότερα προβλήματα μετά; Θυμίζω μόνο πως στη σχολή μου η αντιγραφή τιμωρείται με μηδενισμό γραπτού και μη συμμετοχή στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, χώρια το γεγονός ότι ο καθηγητής μπορεί να σε πάρει με κακό μάτι και να μην περάσεις το μάθημά του ΠΟΤΕ! Μετά απ' όλα αυτά, εξακολουθείς να το διακινδυνεύεις;

Αυτά... (τα ολίγα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου