ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Υπομονή χρειάζεται, επιμονή και ολίγην από σκληρή δουλειά...


Άλλο ένα τρίμηνο "καλοκαίρι" Ιουλίου - Σεπτεμβρίου έφτασε στο τέλος του. Πήραμε την ξεκούραση που θέλαμε, χαλαρώσαμε, βουτήξαμε, ερωτευτήκαμε(not me) και άλλα τέτοια γραφικά... Τώρα, πρέπει να γίνει άλλη μια βουτιά, αυτή τη φορά στα (πολύ) βαθιά.
Ξεκινάει ένα (7ο για μένα) εξάμηνο το οποίο έχει σημαδευτεί από την αλλαγή του προγράμματος σπουδών και τον αντίκτυπό του στις σπουδές πολλών φοιτητών που μπαίνουν σε μεγάλο εξάμηνο. Για μένα, αυτή η αλλαγή σημαίνει πέντε επιπλέον μαθήματα, ένα εαρινού και τέσσερα χειμερινού εξαμήνου. Πρόκειται για μαθήματα αμιγώς θεωρητικά και στο παρελθόν είτε προσφέρονταν ως επιλογής είτε δεν προσφέρονταν καθόλου. Πλέον αυτά τα μαθήματα υποκαθιστούν άλλα μαθήματα τα οποία έχουν χαρεί επιτυχημένης παρακολούθησης και εξέτασης, εκ των οποίων πολλά έχουν και υψηλούς βαθμούς.
Για τους φοιτητές από 7ο εξάμηνο και πάνω, οι ελλιπέστατες μεταβατικές διατάξεις δεν ορίζουν απολύτως τίποτα. Θέτουν ως μόνη προϋπόθεση για τη μη επιβάρυνση φοιτητών με επιπλέον μαθήματα να έχουν περαστεί όλα τα μαθήματα μέχρι το Νοέμβριο του 2015, πράγμα φύσει αδύνατο για φοιτητές κυρίως 7ου εξαμήνου. Τις πρώτες διαλέξεις του εξαμήνου που αρχίζει στις 5/10, τις προβλέπω αρκετά επεισοδιακές, καθώς πολλοί συνάδελφοι έχουν αποφασίσει να διαμαρτυρηθούν αρκετά έντονα. Οι διαμαρτυρίες αυτές μόνο διχασμό μπορούν να προκαλέσουν στη φοιτητική κοινότητα και το αποτέλεσμά τους θα είναι σίγουρα μηδενικό.
Θεωρώ πολύ δύσκολο το νέο πρόγραμμα να υποστεί αλλαγές, πόσο μάλλον να "γκρεμιστεί" (η καλύτερη λύση βέβαια θα ήταν να εφαρμοζόταν από του χρόνου), πράγμα που σημαίνει ότι η κατασκευές προγραμμάτων "στα μέτρα μας" δεν αποτελούν καμία απολύτως λύση. Οι αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν προς αποκατάσταση των βεβαρημένων φοιτητών πρέπει να εστιαστούν στις μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να επεκταθούν σε περισσότερες ομάδες συναδέλφων έτσι ώστε να μη χρειαστούν να πάρουν πτυχίο έχοντας περάσει πάνω από 45(!) μαθήματα, αλλά στο πτυχίο να μετρούν μόνο τα 39.
Όσον αφορά εμένα τώρα, από το πρώτο κιόλας μάθημα θα δώσω τον αγώνα μου: α. για να παρακολουθήσω τα νέα μαθήματα, όποια κι αν είναι αυτά και παραβαίνοντας τους περιορισμούς του ωρολογίου προγράμματος αν χρειαστεί για να μπορέσω να τα περάσω, β. για να βοηθήσω όποιον πραγματικά χρειαστεί τη βοήθειά μου είτε μέσα από σημειώσεις είτε από οτιδήποτε άλλο και γ. να προσπαθήσω μέσα από τις αίθουσες διδασκαλίας μαζί με συναδέλφους και καθηγητές να γίνει υγιής διάλογος ώστε να φτάσουμε σε μία λύση που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των συναδέλφων. Ιδιαίτερα σε αυτή τη συζήτηση, αν υπάρξει, δεν χρειάζονται ούτε τσαμπουκάδες, ούτε υψηλές φωνές. Γιατί έτσι, οποιοδήποτε δίκιο χάνεται...
Αν (χτύπα ξύλο) δεν υπάρξουν αλλαγές, το challenge του 7ου εξαμήνου περιέχει τα ακόλουθα μαθήματα:

1. Θεσμοί & Δίκαιο Ε.Ε.
2. Αγορές Χρήματος και Παραγώγων
3. Χρηματοπιστωτικό Τραπεζικό Δίκαιο
4. Επιχειρησιακή Στρατηγική & Πολιτική
5. Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα
6. Λογιστική Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών
7. Μεθοδολογία Έρευνας

Χίλια συγγνώμη Gandalf που εδώ σου χαλάω το χατίρι, αλλά σ' έχω νικήσει ήδη 39 φορές...
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να φτάσω και τις... 59!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου