ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Νέες μεταβατικές. Νέα δεδομένα.

...και το πτυχίο στα πόδια μας!
Στις 10:05 το πρωί της 15ης Οκτωβρίου αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της σχολής και έγιναν γνωστές οι αλλαγές, ή μάλλον προσθήκες στις μεταβατικές διατάξεις για το νέο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.
Οι διατάξεις αυτές ορίζουν, εκτός των όσων ξέραμε μέχρι τώρα ότι όσοι φοιτητές οφείλουν μέχρι 5 από τα 40 μαθήματα του παλιού προγράμματος σπουδών, εργαστηριακά και θεωρητικά:
  1. Θα δώσουν τον επόμενο μήνα στην εμβόλιμη εξεταστική του Νοεμβρίου του 2015 τα μαθήματα που οφείλουν είτε τα έχουν δηλώσει είτε όχι. Η εξεταστική θα είναι διπλή και θα περιλαμβάνει και εξετάσεις εργαστηρίων. Σημείωση: Αν σε κάποιο μάθημα κάποιος κοπεί, το μάθημα θα μπορεί να δηλωθεί μετά την εμβόλιμη εξεταστική και να εξεταστεί τον Ιανουάριο(αν είναι χειμερινό) και τον Ιούνιο(αν είναι εαρινό).
  2. Θα παρακολουθήσουν, αν δεν τα έχουν δηλώσει άλλη φορά, τα εργαστήρια του παλαιού προγράμματος σπουδών(τα οποία θα ξαναπροσφερθούν) και θα τα δώσουν στις ανάλογες εξεταστικές τους (Ιανουάριο ή Ιούνιο του 2016). Σημείωση: Οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν για πρώτη φορά το "Σεμινάριο Τελειοφοίτων" θα εκπονήσουν εργασία η οποία θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
  3. Θα μπορέσουν να πάρουν την Πρακτική Άσκηση τον ερχόμενο Μάρτιο. Σημείωση: Αυτό ισχύει για φοιτητές 7ου εξαμήνου μόνο.
Τι κερδίζουμε
  1. Μηδενική επιβάρυνση με επιπλέον μαθήματα από τα 40 που ορίζει και το νέο και το παλαιό πρόγραμμα σπουδών (εφ' όσον τα εναπομείναντα περαστούν στις ερχόμενες εξεταστικές).
  2. Μία μακρά περίοδο από το Δεκέμβριο του 2015 μέχρι το Φεβρουάριο του 2016 η οποία προσφέρεται για ετοιμασία της Πτυχιακής Εργασίας.
  3. Περαίωση των σπουδών (40 μαθήματα + Πρακτική & Πτυχιακή) στην καλύτερη περίπτωση το Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή ακριβώς στα 4 χρόνια (για εμάς που δεν έχουμε πολλά βάρη)
Τι κερδίζω εγώ

Από τα 7 μαθήματα που το νέο πρόγραμμα σπουδών όριζε ότι πρέπει να περάσω για απόκτηση πτυχίου, επιστρέφω στα 2 του παλαιού, "αποχαιρετώντας" πρόωρα τα μαθήματα:
  • Θεσμοί & Δίκαιο Ε.Ε.
  • Χρηματοπιστωτικό - Τραπεζικό Δίκαιο
  • Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου
  • Διαχείριση Χαρτοφυλακίου και Κινδύνου
  • Διεθνή Λογιστικά και Χρηματοοικονομικά Πρότυπα
...και μένω με τα μαθήματα:
  • Επιχειρησιακή Στρατηγική & Πολιτική, την οποία σκοπεύω να περάσω στην εμβόλιμη εξεταστική του Νοεμβρίου ή στην απευκτέα περίπτωση τον Ιανουάριο του 2016.
  • Σεμινάριο Τελειοφοίτων, για το οποίο θα εκπονήσω μια σύντομη εργασία μέχρι τις 30/11/2015.
Και τέλος, επανέρχομαι στα αρχικά μου σχέδια για ολοκλήρωση των σπουδών μου στα τέσσερα χρόνια

Δυστυχώς δεν κέρδισαν όλοι

Θέλω να το τονίσω αυτό γιατί οι εντυπώσεις για τις σημερινές ανακοινώσεις δεν ήταν όλες ευχάριστες. Δεν μπορώ να πω πως δεν αδικούνται όσοι είναι στο 7ο εξάμηνο και οφείλουν 6 ή 7 ή και 8 μαθήματα του παλαιού προγράμματος. Και είναι όντως πολύ οδυνηρό να βλέπει κάποιος τις σπουδές του να δυσκολεύουν για 1 ή 2 μαθήματα...
Θα ήθελα να κάνω γνωστό σ' αυτό το σημείο πως ο αριθμός των μαθημάτων ήταν δύσκολα διαπραγματεύσιμος. Τα πέντε μαθήματα ήταν η αρχική διαπραγματευτική θέση που πέρασε αμέσως από το συμβούλιο των καθηγητών και συνάμα το ανώτατο σημείο υποχώρησής του. 
Όσο για τις υπόλοιπες αλλαγές, αυτές ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας ενός ικανότατου συναδέλφου ο οποίος εκπόνησε ένα σχέδιο εφαρμόσιμων αλλαγών από το μηδέν και το προώθησε στους καθηγητές οι οποίοι συμφώνησαν και το προώθησαν με τη σειρά τους στη συνέλευση της 7ης Οκτωβρίου. 
Επαναλαμβάνω, αλλαγές εφαρμόσιμες και όχι "προγράμματα στα μέτρα μας" ούτε "προτάσεις της κακιάς ώρας", γιατί υπήρξαν και τέτοια το τελευταίο 20ήμερο. Και χαίρομαι πάρα πολύ που τέτοιες θέσεις απορρίφθηκαν αμέσως.
Και τέλος, και για να προλάβω τις όποιες ερωτήσεις, όχι, δεν ήμουν εγώ αυτός που εκπόνησε το σχέδιο των αλλαγών. Ήξερα όμως εξ' αρχής ποιο είναι αυτό και ποια ήταν η πορεία του μέχρι και σήμερα. Γι' αυτό και η αλλαγή των θέσεών μου, όπως τις είχα παραθέσει στις 4/10. Το άρθρο είναι στη διάθεση όποιου θέλει.

Κλείνοντας...

...θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προαναφερθέντα συνάδελφο για την εκπόνηση του σχεδίου του και το συμβούλιο των καθηγητών που ήταν δεκτικό στις θέσεις όλων των συναδέλφων και βάσει αυτών ενέκρινε τις αλλαγές που προτάθηκαν.
Όσον αφορά την αφεντιά μου, ναι, ευνοείται από τις αλλαγές. Αλλά πλέον έχει μπροστά του δύο αυστηρά deadlines. Ένα αφορά την εξέταση της Επιχ. Στρατηγικής και το άλλο αφορά την εκπόνηση της εργασίας για το Σεμινάριο Τελειοφοίτων. Και πρέπει οπωσδήποτε να ανταποκριθεί σε αυτά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου