ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Doctor Who - 9ος κύκλος: Το review

Προσοχή!!! Περιέχει SPOILERS!!!
Χτες το βράδυ (05/12/2015) ολοκληρώθηκε με το τελευταίο του επεισόδιο ο 9ος κύκλος του Doctor Who, ένας κύκλος ο οποίος μπορώ να πω πως ήταν ο καλύτερος κύκλος στα χρόνια του Steven Moffat ως παραγωγού και ο δεύτερος καλύτερος στον νέο "γύρο" της σειράς από το 2005 δηλαδή ως σήμερα. Οι παράμετροι που έφτασαν τον κύκλο αυτό σε τέτοιο σημείο επιτυχίας είναι πάρα πολλοί. 

Ο Doctor με τα "υπερηχητικά γυαλιά" (The Witch's Familiar,
26/9/2015)
Το νέο sonic screwdriver (Hell Bent, 5/12/2015)
Η Clara στο "Face the Raven" (21/11/2015)
H Maisie Williams ως "Lady Me" (The Woman Who Lived,
24/10/2015)
  1. Ο "απελευθερωμένος" Doctor. Αναμφίβολα στον 8ο κύκλο είδαμε έναν Doctor αρκετά "σφιγμένο" και αρκετά σκληρό με πρόσωπα και καταστάσεις που αντιμετώπιζε. Είχε εξωθήσει ακόμα και την Clara στο να "εκνευριστεί" και να φύγει (αν και ξαναγύρισε σχεδόν αμέσως). Στον 9ο όμως κύκλο είδαμε έναν Doctor να απελευθερώνεται και να κάνει πράγματα που πολλές φορές ξεπερνούσαν και κατά πολύ τα όριά του. Δύο παραδείγματα: Παίζει ηλεκτρική κιθάρα στο 12ο αιώνα(επ. 1) και κάνει "μαλλιά-κουβάρια" τον Gallifrey μόνο και μόνο για να σώσει την Clara(επ. 12). Σε δύο ανθρώπους οφείλεται αυτό: Φυσικά στους σεναριογράφους αλλά και στον ίδιο τον Peter Capaldi, που στα 57 του ανέβασε αρκετά ψηλά τον πήχη του κύκλου, ιδιαίτερα με το "μονόπρακτο" του επεισοδίου 11.
  2. Η έλλειψη του sonic screwdriver(υπερηχητικό κατσαβίδι). Όταν άρχισε ο κύκλος μπορώ να πω πως ήμουν ένας από τους απογοητευμένους whovians που πίστευαν ότι η έλλειψή του θα χαλούσε τη συνέχεια του κύκλου. Μέγα λάθος! Ο 12ος Doctor δέθηκε κατά πολύ με τα υπερηχητικά... γυαλιά ηλίου και έβγαλε για λίγο τη σειρά από τη συνήθεια της γνωστής προέκτασης του χεριού του Timelord. Τα γυαλιά ταίριαξαν τόσο πολύ με τη φυσιογνωμία του 12ου Doctor στον 9ο κύκλο που λίγο αργότερα σταμάτησε να μας νοιάζει και τόσο πολύ το να μην υπάρχει το κατσαβίδι. Μέχρι το τελευταίο λεπτό του φινάλε τουλάχιστον...
  3. O "ενισχυμένος" ρόλος της Clara σε καλύτερη οπτική. Τι εννοώ μ' αυτό; Ότι ενώ πέρυσι όλα γυρνούσαν γύρω από την companion καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου(σε σημείο που κάποιοι έφτασαν να το λένε "The Clara Show"), φέτος είδαμε την Clara Oswin Oswald όχι μόνο να είναι ένα πολύ καλύτερο στήριγμα προς τον Doctor αλλά να παίρνει και την κατάσταση στα χέρια της καλύτερα απ' ότι στο "Flatline"(2014). Και γνωρίζοντας πως αυτός ο κύκλος θα είναι ο τελευταίος της στη σειρά έκανε πολλά περισσότερα βλέμματα να στραφούν πάνω της αυτή τη φορά και να εντυπωσιαστούν από το διπλό αποχαιρετισμό που επιφύλασσε ο Moffat για μια πετυχημένη companion και χαρισματική ηθοποιό (Jenna-Louise Coleman).
  4. Maisie Williams: Έδωσε πολλά περισσότερα απ' όσα περιμέναμε. Η ηθοποιός με παρελθόν (και μέλλον) στο Game of Thrones ήρθε στο Doctor Who για να δώσει περισσότερη λάμψη κι ενδιαφέρον στη σειρά. Και τα κατάφερε. Ο ρόλος της Ashildr (a.k.a. Lady Me, a.k.a. The Hybrid) ήταν κομμένος και ραμμένος για τη Williams και το story που γράφτηκε για το Hybrid ακόμα καλύτερο. Μας κράτησε κολλημένους στις οθόνες να περιμένουμε με αγωνία το επόμενο Σάββατο για να μάθουμε τι θα προκύψει στη συνέχεια! Όσο για τη Maisie, ένα πράγμα έχω καταλάβει για τη νεαρά, και χωρίς να χρειαστεί να δω Game of Thrones ποτέ στη ζωή μου: Θα πάει πολύ ψηλά!
  5. Cliffhangers! Many many cliffhangers! Γι' αυτό θα μείνει στην "ιστορία" ο 9ος κύκλος του Doctor Who. Είχε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά έξι cliffhangers απλά για να μη βαρεθεί ο θεατής! Η ιδέα των πολλών two-parter σ' έναν κύκλο δε μου κακοπέφτει, ίσα ίσα με κρατά προσηλωμένο στη συνέχεια. Από την άλλη όμως μειώνει δραματικά την ποικιλία που μπορεί να προσφέρει η σειρά σε διαστημικά ταξίδια και πολύπλοκες περιπέτειες. Άρα είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι αυτό. Ας είναι.
  6. Τι finale θεέ μου! Συνοπτικά πράγματα γιατί κάποιοι δεν το έχουν δει ακόμα: Η Clara πεθαίνει από ένα κοράκι, ο Doctor παγιδεύεται σε ένα "κάστρο βασανιστηρίων" από το οποίο όμως ξεφεύγει μετά από κάτι δισεκατομμύρια χρόνια καταλήγοντας στον πλανήτη του τον Gallifrey τον οποίο κάνει "κουλουβάχατα" για να σώσει την Clara, αλλά να μην μπορεί να ξαναταξιδέψει μαζί της, αλλά να μπορεί να ταξιδεύει με τη "Me". Ο Moffat μας χρωστούσε ένα "τριπλό" φινάλε και μας το χάρισε απλόχερα, βάζοντας έτσι το κερασάκι στην τούρτα ενός magnificent 9ου κύκλου και προεόρτιου μιας χριστουγεννιάτικης ιστορίας με τη River Song! Μια ιστορία που είναι άξια αναμονής (τουλάχιστον έτσι δείχνει το trailer).

Για το τέλος κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής:
  • Δεν ήταν καλή ιδέα να μην πέσουν οι τίτλοι στο επεισόδιο 9 (Sleep No More).
  • Οι rock τίτλοι αρχής του επεισοδίου 4 ήταν υπέροχοι και έπρεπε να παραμείνουν!
  • Αλλάξτε την ώρα προβολής! Για τέτοια σειρά 8 και 8.30 το βράδυ (ώρα Αγγλίας) παραείναι αργά για σειρά όλων των ηλικιών...

Αυτά...!
Μείνετε στο Blog, έρχονται κι άλλα άρθρα σαν κι αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου