ALERTS και άλλα!

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.
Ένα μικρό κείμενο για μία μεγάλη στιγμή.

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Το είχα από μικρός! (με τα αρθράκια)

Το εξώφυλλο της εφημερίδας του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, για το 2005. Γεμάτο μνήμες...

Ετοιμάζοντας ένα προ-θερινό ξεσκαρτάρισμα των πραγμάτων που φυλάμε χρόνια στο σπίτι, ανακαλύψαμε (οικογενειακώς) παλιά τεύχη της εφημερίδας του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, "Ένα μπουκέτο λουλούδια". Μνήμες από τα παλιά τα χρόνια που ήμουνα μαθητής σε αυτό το σχολείο φυσικά και ξεδιπλώθηκαν, θυμίζοντάς μου τι είχα περάσει εκεί μέσα από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι τον Ιούνιο του 2006, που πήρα το δρόμο μου για το σχολικό συγκρότημα δίπλα στο "Πρέσσοφ". Εννοείται πως οι μνήμες ήταν όλες χαρούμενες! Αρκετές από αυτές, είναι αποτυπωμένες σε αυτά τα φύλλα, με την πιο... απολαυστική, αυτή που ο 8χρονος τότε Bill Blue, έκανε τον κουρέα φορώντας την εμφάνιση του Ολυμπιακού(του Αλεξανδρή ήταν η φανέλα αν θυμάμαι καλά)!
Σε ένα άλλο τεύχος, όμως, το δεύτερο της σχολικής χρονιάς 2004-2005, βρήκα και ένα αρθράκι που είχα γράψει εγώ για την εφημερίδα, σχετικό με την επίσκεψη που είχαμε κάνει τότε στο Βυζαντινό Μουσείο. Πέμπτη Δημοτικού τότε, Βυζαντινή Ιστορία μας μαθαίνανε(ή κάτι από αυτή), εκεί μας πήγανε. Μετά από αυτή την επίσκεψη, (μάλλον) μας βάλανε να γράψουμε "Σκέφτομαι και γράφω" για το πώς περάσαμε στο Μουσείο. Η κυρία Κατερίνα(αυτή πρέπει να είχα τότε) εντυπωσιάστηκε και την έστειλε στην συντακτική ομάδα της εφημερίδας...
Δέκα χρόνια μετά, ανακάλυψα το χαμένο αυτό αρθράκι και σας το διαβάζω. Απολαύστε τον 11χρονο Βασιλάκη!

"Ένα από τα ωραιότερα βυζαντινά μουσεία επισκεφθήκαμε πριν λίγες μέρες τα παιδιά της Ε' τάξης εδώ στην Αθήνα. Μέσα σε αυτό είδαμε πολλά αξιόλογα πράγματα και μάθαμε τον πολιτισμό των ανθρώπων που έζησαν πολύ πριν από εμάς.
Το μουσείο από την εξωτερική μεριά φαινόταν παλιό, όμως όταν μπήκαμε, μείναμε όλοι κατάπληκτοι από τη φωτεινότητα του χώρου, την καθαριότητά του και τη μέγιστη συντήρηση των αρχαίων εκθεμάτων.
Το ισόγειο του μουσείου είναι μια μεγάλη αίθουσα με πολλά εκθέματα της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Σ' αυτό το κομμάτι του χώρου είδαμε πολλά ειδώλια μέσα στις βιτρίνες που ήταν δίπλα ήταν και τοποθετημένα πολύ μικρά αντικείμενα. Σκεύη που εξιστορούσαν την καθημερινή ζωή των τότε ανθρώπων ήταν κάτι που με μάγεψε.
Από το ισόγειο ως το υπόγειο μεσολαβούσε μια μικρή σκάλα που που και εκεί ήταν ένας μεγάλος χώρος εξίσου ενδιαφέρον για εξερεύνηση και μάθηση.
Ο βυζαντινός πλούτος απλωνόταν μπροστά στα μάτια μας βλέποντας για αρχή τις παραδόσεις του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού Εδώ είδα πιο πλούσιες στολισμένες τις βιτρίνες.
Αγγεία, χειρόγραφα, κοσμήματα του 7ου και 8ου αιώνα, δουλεμένα με πολλή φροντίδα και τέχνη. Τοιχογραφίες πολύ κομψές με παραστάσεις αγίων κοσμούσαν παντού(το χώρο;). Ένα μεγαλείο μιας λαμπρής για την Ιστορία εποχής.
Αυτό είναι το Βυζαντινό Μουσείο της (οδού) Βασ. Σοφίας στην Αθήνα. Γεμάτο θησαυρούς από το παρελθόν που με μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον το επισκεφτήκαμε για να δούμε πως το πέρασμα του χρόνου άφησε αναλλοίωτα αυτά τα αξιόλογα έργα. Αυτή η επίσκεψη θα μου μείνει αξέχαστη.


Βασίλης Ν. Μπλέτσας Ε1"

Καλό ε;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου